Jak uvařit bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept

Bramborové knedlíky se škvarkovou náplní | recept. Plněné bramborové knedlíky není třeba představovat. Každý je zná a určitě někdy jedl. Klasika jsou knedlíky plněné uzeným masem. Co takhle zkusit změnu a naplnit je chutnou škvarkovou směsí? Uvařené knedlíky stačí rozkrojit a polít osmaženou cibulkou. Je to ovšem kalorická bomba. Pro odlehčení můžete místo cibulky přidat salát z kysaného zelí. Knedlíky se hodí i jako příloha k zabijačkovému guláši. Velmi dobře se mrazí.

Těsto na knedlíky:

  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Náplň:

  • 1 větší cibule
  • 30 g sádla
  • 20 g strouhanky
  • 150 g škvarky
  • mletý černý pepř
  • sůl

Začneme nejdříve s přípravou nádivky, před dalším zpracováním musí být studená. Nemáme-li v zásobě vepřové škvarečky, vyškvaříme si kousek vepřového hřbetního sádla.

Na malém množství sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Zasypeme strouhankou a osmažíme dorůžova. Po zchladnutí vmícháme škvarky, celé syrové vejce a okořeníme solí a česnekem. Promícháme, vznikne poměrně sypká hmota. Tou budeme plnit knedlíky.

 Těsto na knedlíky vypracujeme z jemně strouhaných vařených brambor. Ty si uvaříme den předem. Přidáme ostatní uvedené ingredience a rukama vytvoříme těsto. Do hrnce napustíme dostatečně velké množství vody a dáme ji vařit. Bramborové těsto nesmí dlouho stát, zřídlo by, proto si vodu dáme ohřát hned, co je těsto hotové. Než knedlíky naplníme, bude vřít.
Těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Z každého kousku, pomocí malého válečku nebo jen tak rukou, vytvarujeme placičky. Do středu každé z nich navršíme škvarkovou náplň. Knedlíky zabalíme, zmáčkneme a vytvoříme kulaté knedlíky. Knedlíky opravdu poctivě mačkejte, škvarky se vmáčknou do těsta a knedlíky nebudou mít dutinku v náplni

Jakmile začne voda vařit, rychle do ní všechny knedlíky naházíme a ihned vařečkou odpíchneme ode dna. Přiklopíme poklicí a vodu přivedeme opět do varu. Za 10 minut od znovuzískaného varu jsou knedlíky hotovy. Dobrou chuť!

Komentáře

Komentáře

Loading...