Proč je kupovat v obchodě, když existuje takový dokonalý recept? Nejlepší koblihy, jaké znám: zkuste a kupované vám již nebudou chutnat!

Šišky z obchodu se jim ani nemohou rovnat. Tyto koblihy mám odzkoušené, jsou jemné, nadýchané a skutečně vynikající. Vyzkoušejte a určitě je budete na stole pravidelně!
potřebujeme:
500 g hladké mouky

50 g změklého másla

40 g moučkového cukru

4 žloutky

1 lžičku vanilkového cukru

1 lžíci citrónové šťávy

3 lžíci rumu

1/4 l mléka – připadne méně, uvidíte podle těsta

1 lžička cukru

30 g droždí

1/2 lžičky soli

postup:
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a zlehka zamícháme. Kvásek přikryjeme a necháme na teplém místě asi 10-15 minut narůst.

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citrónovou šťávu a rum.

Do žloutkové směsi přidáme kvásek, zbylou mouku, sůl a vlažné mléko. Vypracujeme těsto – nepříliš tuhé, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm silný plát. Vykrojíme z něj kruhy. Na 1/2 kruhů navrstvíme lžičku hustého džemu a přikryjeme zbylými kruhy – okraje zatlačíme, aby náplň nevytekla.

Necháme ještě asi 15-20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme na druhou stranu, aby koblihy kysli rovnoměrně.

Rozpálíme tuk – sádlo nebo olej a koblihy v něm smažíme. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova (já smažit na domácí vepřového sádla). Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

Hotové koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je práškovým cukrem.

Přejeme vám dobrou chuť! 

 
 
 

Komentáře

Komentáře

Loading...